Wat zijn jouw ondernemersdilemma’s? Onderzoek van De Amersfoortse

Onder de bezoekers aan de Week van de Ondernemer 2017 in Utrecht heeft Synpact, samen met onderzoeksbureau Markteffect, in opdracht van verzekeraar De Amersfoortse (o.a. inkomensverzekeringen voor ondernemers) onderzoek gedaan naar de dilemma’s van ondernemers. “Welke dilemma’s hebben ondernemers op dit moment binnen hun bedrijf en welk dilemma is het grootst voor hen?”.

Bezoekers aan de Week van de Ondernemer Utrecht zijn op 9, 10 en 11 mei ter plaatse gevraagd voor deelname aan het onderzoek. In totaal hebben 633 MKB-ondernemers meegewerkt. Vooraf waren 21 dilemma’s geformuleerd binnen thema’s als bedrijfsvoering, financiën, groei, innovatie, klanten, personeel, leidinggeven, regelgeving, leefstijl, werk/privé etc. Ondernemers werd gevraagd om voor deze 21 dilemma’s aan te geven in hoeverre deze spelen in hun bedrijf.

Gemiddeld zitten ondernemers met 6,3 dilemma’s. Het grootste dilemma voor ondernemers ligt op het gebied van innovatie: hier structureel tijd voor inplannen versus te druk zijn met dagelijkse gang van zaken. 48% geeft aan dit als dilemma te zien. Wat strategie betreft hebben veel ondernemers ook een dilemma als het gaat om de focus op lange termijn versus met de dag de strategie bepalen (34%).

Focus op klanten (nieuw versus bestaand) levert 42% van de ondernemers dilemma’s op. Hierna volgen dilemma’s die te maken hebben met leefstijl: ‘tijd vrijmaken om te sporten versus alleen als ik tijd over heb’ (37%) en ‘ik luister naar mijn lichaam als ik moe ben versus ik ga door tot het werk af is’ (34%). Relatief weinig ondernemers (20%) geeft aan een dilemma te zien in het financiële stuk, verzekeren en regelgeving. Slechts 8% geeft aan geen dilemma’s te hebben.

 

Momenteel wordt er nog vervolgonderzoek gedaan onder ondernemers om de dilemma’s verder uit te diepen. Ben je ondernemer en wil je hieraan mee werken, vul dan voor 18 juni 2017 deze vragenlijst over ondernemersdilemma’s in. Resultaten worden na afloop gedeeld.

De Amersfoortse is partner van de Week van de Ondernemer 2017.

Meer weten over dit onderzoek, of ook onderzoek doen onder ondernemers? Neem dan contact op met Maarten van Druten: m.vandruten@synpact.nl.