Ondernemen is in trek in Nederland – vooral onder jongeren

Ondernemen is in trek in Nederland, zo schreef NRC Next op 11 november 2015. Vooral jongeren beginnen een eigen bedrijf. Ondernemerschap wordt door de meeste Nederlanders (79%) gezien als een goede stap voor je carrière. Ondernemen is dan ook in trek, blijkt uit de recent verschenen Global Entrepreneurship Monitor van onderzoeksbureau Panteia. Het aantal startende ondernemers in Nederland is sinds vorig jaar iets toegenomen.

Kansen zien

Verreweg de meeste Nederlanders beginnen een onderneming omdat ze goede kansen zien: voor 80% is dit de belangrijkste reden. Maar Nederlanders beginnen ook relatief vaak voor zichzelf uit noodzaak (15,7%), omdat ze geen betere mogelijkheid zien om werk te krijgen. Vooral bij ouderen is het voor zichzelf beginnen vaak de enige uitweg uit werkloosheid. 53% van de startende ondernemingen in Nederland overleeft de eerste 5 jaar (zo bleek uit onderzoek van OECD)

Meer jongeren

In het verleden was de typisch startende ondernemer tussen de 25 en 44 jaar, inmiddels in het percentage jongeren (tussen de 18 en 24 jaar) dat ondernemer wordt, flink aan het groeien. 13% uit deze leeftijdscategorie is ondernemer (het hoogste van alle leeftijdscategorieën). Deze jongeren hebben over het algemeen weinig faalangst bij het starten van hun eigen onderneming.

Ondernemersonderzoek

Deze post is gebaseerd op het artikel van Jolanda van de Beld verschenen in NRC Next op 11 november 2015. Het artikel refereert aan de Global Entrepreneurship Monitor en onderzoek van OECD. In november 2015 verschijnt het Nationaal Ondernemers Onderzoek van Synpact (initiatiefnemer van de Week van de Ondernemer) en Markteffect.

Wil je meer weten over ondernemers of onderzoek onder ondernemers? Neem dan contact op met Remko Wouters: r.wouters@synpact.nl.