Keynote Patrick de Zeeuw: Over Startups en Corporates

Tijdens Future Decoded Amsterdam dat wij voor Microsoft realiseerden in B.Amsterdam op 17 september jl. sprak Patrick de Zeeuw, initiatiefnemer van Startup Bootcamp. Hij ging in op hoe startups en corporates kunnen samenwerken. Hieronder een verslag.

Wat hebben startups de wereld te bieden?

Honderden startups bestormen de wereld met een idee dat mogelijk uw bestaande business bedreigt. Met een combinatie van tomeloos enthousiasme, extreme focus en persoonlijke drive. En dan hebben we het alleen nog maar over Nederland. Er drijft een ijsberg aan ontwrichtende plannen rond, en het typische van een ijsberg is dat we het grootste deel – het deel onder water – pas ervaren als we botsen. Patrick de Zeeuw, cofounder Startupbootcamp en prominent ‘bewoner’ van B.Amsterdam, vertelt bevlogen over wat startups de wereld hebben te bieden. En waarom dat juist nu gebeurt. “Er is veel kapitaal. Internet biedt een geweldige infrastructuur om dingen van de grond te tillen. De success rate van startups is historisch hoog. De tijd om een product te lanceren is kort. En wereldwijd samenwerken aan innovatie is een no-brainer.”

Perspectief voor corporates

‘Apple killed Finland’ zo stelde de Finse president in 2014 over de rappe teloorgang van Nokia en de papierindustrie, de twee belangrijkste kurken van de Finse economie. Zoiets kan elke corporate overkomen. Dat hoeft echter niet, er is handelingsperspectief voor de corporates. Er is sprake van echt andere werelden en er is snelheid en flexibiliteit nodig. De klassieke ‘watervalaanpak’ in projecten werkt niet meer want is veel te traag. We moeten experimenteren en iteratief werken, in korte sprints. Samenwerking is the name of the game voor de corporates, en De Zeeuw zet daar dan ook nadrukkelijk op in, onder meer met Innoleaps. Het grootste obstakel? “Organisatiecultuur. Bij Startupbootcamp ben ik heel duidelijk: je moet risico’s nemen. No risk, no salary. Dat is natuurlijk heel anders in het traditionele zakenleven, waar veel risk aversie is. Maar je merkt ook dat er al gauw enthousiasme ontstaat als je samen dingen doet. Ik heb inmiddels meerdere ervaringen waarin echt sneeuwbaleffect op treedt.“

Interesse in Patrick de Zeeuw als spreker voor je event? Of assistentie nodig bij het inhoudelijk opzetten van een inspirerend programma? Neem dan contact op met Sven van Egmond: s.vanegmond@synpact.nl.